Itthon is adóznia kellene a külföldön dolgozóknak?

A szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője tett fel kérdést a polgármesternek arról, igaz-e, hogy a kormány új adót vezetne be, amit szolidaritási adónak neveznének. Puskás Tivadar polgármester, aki egyúttal a KDNP országgyűlési képviselője is, azt mondta, a terv még embrióállapotban van. De Puskás nem cáfolta meg Czeglédy szavait. A Nyugat.hu portál úgy tudja, az adót azok a magyar állampolgárok fizetnék, akiknek állandó lakcímük Magyarországon van, de külföldön dolgoznak. Nekik kellene eddig ismeretlen módon számított adót fizetniük.

A dolog azért érdekes - írja a Nyugat.hu -, mert az Európai Unió tiltja a kettős adóztatást. Minden uniós állampolgár abban az országban adózik a jövedelme után, ahol a bejelentett munkahelye van. Ez az adó pedig biztosan sértené ezt az elvet. (A szolidaritási adó megnevezés jelenleg a magas jövedelműek által fizetendő különadót jelenti.)

A kormány cáfol

A Nemzetgazdasági Minisztérium reagált a Nyugat.hu hírére, és kijelenti, hogy a kormány nem tervezi "szolidaritási adó" bevezetését azon Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok tekintetében, akik külföldön végeznek munkát - írja a Világgazdaság. A szaktárca egyben azt is hozzátette: nem helytálló a portál azon állítása sem, miszerint az EU tiltja a kettős adóztatást.

Nyugat.hu/Napi Gazdaság/Világgazdaság

HR Portál