Diák- és pedagógusigazolvány bérletfunkcióval

bérlet megállapodásNyitóbeszédében Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora hangsúlyozta: a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program 12.0 határozott célja, hogy Magyarországnak legyen nemzeti közigazgatási alapkaraktere, az Európai Unió közigazgatása ugyanis nem jó minta: túl drága, lassú, átláthatatlan és egyáltalán nem hatékony.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kiemelte: a Magyary Program elvezet a jó közigazgatáshoz, ezen keresztül pedig a jó államhoz. Mint mondta: a fejlesztési program fő szempontja a rugalmasság, ugyanis nem egy évre szól, folyamatosan módosítani és alakítani fogják az adottságokhoz igazodva, valamint évről évre kiadnak egy jelentést, melyben az elérendő célokat fogalmazzák meg. Nagy hangsúlyt fektetnek a gyenge pontok feltárására is, a rossz elképzelések, téves utak sem maradnak rejtve, ahogy Navracsics Tibor fogalmazott: "önmagunkkal szemben is kritikusak vagyunk". A relatíve legjobb megoldásokat igyekeznek megtalálni, a végső cél pedig a "közjót szolgáló jó állam" megteremtése, a folytatólagos kormányzati politika.

"A Magyary Program útiterv, mely párbeszédre és együttműködésre ösztönöz" - mondta a miniszter, hozzátéve: a program korszakhatárhoz érkezett, ugyanis a remények szerint túllép az ország határain, és az OECD nemzetközi megvalósításra érdemes programként példaként állítja a többi tagország elé.
Vetési Iván miniszteri biztos, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke a Nemzeti Egységes Kártyarendszer megvalósítása kapcsán elmondta: céljuk az állam által kibocsátott kártyák egységesítése, az okmányok számának csökkentése, mellyel nemcsak az állam, de a polgárok számára is megtakarítást tudnak elérni.

Akár sporttagsági kártyaként is használható a diákigazolvány

Az egységes kártyarendszernek köszönhetően valósult meg az elektronikus diákigazolvány-igénylés rendszere is. - A legfrissebb adatok szerint 75 836 legyártott, megszemélyesített diákigazolványt bocsátottunk ki, melyek már nem csupán azonosításra használhatók: bérletfunkcióval is bírnak, beléptető kártyaként funkcionálhatnak, kiválthatja az étkezőjegyeket, és a könyvtári felhasználás is lehetséges - hangsúlyozta Vetési Iván. Hozzátette: további ipari szereplőket várnak, akik csatlakoznak a kezdeményezéshez, és úgy döntenek: elfogadják például sporttagsági kártyaként is. A miniszteri biztos kitért arra: terveik között szerepel az oktatói és a pedagógusigazolvány kibocsátása is a diákigazolvány mintájára, mely várhatóan 2013. január 1-jére valósul meg.

Visszaállítják a közigazgatási alapvizsgát

Biró Marcell közigazgatási államtitkár a Magyary Program személyzeti politikájáról számolt be, és eredményként említette, hogy visszaállították a közigazgatási alapvizsgát, létrejött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely a közigazgatásban dolgozók utánpótlásának bázisa, sikerként szólt a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjról, amely 2013-ban már harmadik fejezetéhez ér, illetve a kormányablak-rendszer és a Közigazgatási Hivatal létrehozásáról. - Célunk a kormánytisztviselők számára működő képzési és továbbképzési rendszer átalakítása is, mely kötelező lesz - mondta Biró Marcell.

Edupress.hu