A fővárosban hirdették a legtöbb állást tavaly

Az eredmények alapján kiderült, hogy az év során megjelent álláshirdetések 54 százaléka az első félévben került az internetre. A munkaadók tavasszal a legaktívabbak, a legtöbb álláshirdetés - az egész éves termés 11-11 százaléka - ugyanis április és május során lett meghirdetve, a legkevesebb --– 6,4 százalék - pedig az uborkaszezon végén, augusztusban.

Az álláskeresők viszont továbbra is az újévi fogadalmakban és a nyári pihenéseket követő újrakezdésben hisznek: az álláskeresők 11,3 százaléka ugyanis januárban, 10,2 százaléka pedig szeptemberben csatolta önéletrajzát az oldal adatbázisába. A legkisebb mozgás decemberben volt: az álláskeresők csupán 5 százaléka próbál ekkor munkát keresni.

Tavaly az álláshirdetések közel harmada budapesti munkalehetőséget kínált, 19 százalék pedig Győr-Moson-Sopron megyében lett meghirdetve. A harmadik legtöbb állást kínáló régió Pest megye --–- az éves termés 5,7 százalékával -, majd Csongrád és Fejér megye következik 4-4 százalékkal. A Vas megyei állások az éves kínálat 2,5 százalékát adták, kevesebb, mint 1 százaléka a hirdetéseknek pedig Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Tolna, Nógrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelent meg.

Az álláskeresők a kínálathoz igazodnak:

a legtöbbjük --–- 28 százalékuk ---– ugyanis a fővárosban próbál elhelyezkedni, 9 százalékuk Pest megyében, 6 százalék Győr-Moson-Sopron megyében, 4-4 százalék pedig Csongrád és Fejér megyében. Több, mint 3 százalé-a az álláskeresőknek Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Baranya megyében szeretne dolgozni. A legkevesebben --– - 0,8 százalék - Nógrád megyében próbálnának szerencsét.

Ami a kategóriák szerini eloszlást illeti: az interneten található álláshirdetések 16,7 százaléka az értékesítés-kereskedelem, 11 százaléka az információs technológiák, 7-7 százaléka pedig az adminisztráció, a gépipar, valamint a pénzügy és könyvelés területére szólt 2011-ben.

Az álláskeresők legnagyobb része pedig --–- 13, illetve 12 százaléka - az értékesítés-kereskedelem valamint az adminisztráció területén dolgozna. A harmadik leggyakrabban keresett kategória az interneten a segédmunkák: az önéletrajzok 8,4 százalékában szerepel, majd a gyártás-termelés, valamint a szállítmányozás-logisztika következik 7-7 százalékkal. Szintén az egyik legjobban keresett kategória az önéletrajzokban az idegenforgalom és vendéglátóipar: tavaly az álláskeresők 6,4 százaléka dolgozott volna valamilyen hotelben, panzióban, éttermben vagy bárban.

HR Portál