25-szörös különbség a bérekben?

stagnálnak a bérekGlobálisan nézve volt ugyan növekedés, de messze elmarad a válság előtti szinttől.

Az ILO anyagából kiderül, hogy miközben 2011-ben a reálbérek havonta átlagosan 1,2 százalékkal emelkedtek, 2010-ben 2,1 százalék, 2007-ben 3 százalék volt a növekedés.

"A számok azt mutatják, hogy sok országban a válság erősen hatott a bérekre" - mondta a jelentés ismertetésekor az ILO főigazgatója.

A fejlett országokban nem nőttek jelentősen a bérek

Ugyanakkor Guy Ryder rámutatott, hogy ez a hatás nem volt egységes, mert nagy különbségek vannak az egyes országok, és régiók között. Miközben a fejlett ipari országokban kétszeresen is csökkentek a reálbérek a válság alatt, emelkedtek Latin-Amerikában és a Karib-tengeri térségben, valamint Afrikában, és még inkább Ázsiában.

A legnagyobb változások Kelet-Európában és Közép-Ázsiában voltak érzékelhetők az ILO elemzői szerint, miután a válságot megelőző időszak kétszámjegyű bérnövekedése után meredek zuhanás következett 2009-ban.

Ez a különbség még jobban megmutatkozik az elmúlt tíz év vizsgálata során: globálisan kevesebb mint 25 százalékkal nőttek a bérek, Ázsiában majdnem megduplázódtak, míg Kelet-Európa országaiban majdnem háromszorosukra nőttek. A fejlett országokban 5 százalékos volt a növekedés.

25-ször annyit keresnek a dánok

Nagy különbségek vannak az egyes országok között is a bérekben: az elemzés példaként említi, hogy míg egy feldolgozóipari munkás a Fülöp-szigeteken óránként átlagosan 1,40 dollárért dolgozott tavaly, brazil és görög kollégája 5,5 dollárért, illetve 13 dollárért. Ugyanezért a munkáért az Egyesült Államokban 23,30 dollárt, Dániában 35 dollárt fizettek óránként.

(MTI)